Čokoládovo-orechové kolieska
Keď rozmýšľate, akú dobrotu upiecť rodine na sviatky, tu je recept.
Potrebujeme:
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla
- 100 g práškového cukru
- 100 g pomletých orechov
- 2 žĺtka
- 1 vanilkový cukor
- citrónovú kôru na chuť
- štipku soli
- lyžičku citrónovej šťavy
Ešte potrebujeme: džem na plnenie, celé orechy na dekoráciu (dala som malinový)
Poleva:
- 100 g čokolády na varenie
- 1 lyžička masla, alebo margarínu
Postup:
Zmiešame všetky suché prísady a potom pridáme na kocky nakrájané maslo a žĺtka. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme prikryté fóliou hodinu odpočinúť. Potom cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme kolieska s priemerom 4 cm. Poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme pri 180 stupňoch asi 10 – 12 minút.. Polovičku koliesok natrieme džemom (marhuľovým, alebo ríbezľovým) a spojíme so suchými kolieskami. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli spolu s maslom a potrieme ňou vychladnuté kolieska. Navrch položíme polovičky orechov.
Text a foto Libuša Sabová